Durva: olyan területeken is munkálatok indultak amik nem is szerepelnek a kormányhatározatban

Durva: olyan területeken is munkálatok indultak amik nem is szerepelnek a kormányhatározatban - most gyorsan visszavonták a döntést

### Vetések Tönkretétele az Elektromosautó-Gyár Építése Miatt Szegeden

Tavaszi munkálatok közepette egy szegedi gazda arra lett figyelmes, hogy a BYD elektromosautó-gyár építésének előkészületei károsan érintették a környékbeli vetéseket – nem csak az övét, hanem a szomszédságban lévő területeket is. A munkálatokat a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal engedélyezte a Hegymegi-Barakonyi és Fehérváry Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda kérésére, egy olyan területen, amely hivatalosan nem szerepel a beruházás számára kijelölt földeken.

A projekt előrehaladása során az érintett gazdálkodók megdöbbenéssel tapasztalták, hogy vetésük a nagy gépek által taposva, az árkok és a földmozgatások miatt súlyosan megrongálódott. Ezek a tevékenységek különösen aggasztóak, mivel a beruházási terület kijelölésében és a földek kisajátításában történt hibák miatt kerültek sorra.

A beruházás hátterében álló jogi és adminisztratív procedúrák zavara különös figyelmet érdemel. A kormányhivatal által kiadott határozat, amely a termőföld beruházási célú hasznosítását engedélyezte, érvénytelen jogalapokra hivatkozott, mivel az említett földterületek nem szerepeltek a kormány által kiemelt beruházási területek között. Ennek ellenére a hivatal eljárása szerint a döntés végleges és végrehajtható, ami megkérdőjelezhetővé teszi a tulajdonosok jogorvoslati lehetőségeit.

Az ügyvédi iroda és a kormányhivatal reakciója – vagyis a kommunikáció hiánya – csak tovább mélyíti a helyzet átláthatatlanságát. Az ügyvédi iroda az ügyvédi titokra hivatkozva nem kívánta kommentálni az esetet, míg a kormányhivatal nem válaszolt a történtekkel kapcsolatos kérdésekre. Különösen érdekes fordulat, hogy a kormányhivatal később visszavonta a beruházáshoz szükséges engedélyt, anélkül, hogy magyarázatot adott volna a döntés okaira vagy arra, hogy a tönkretett vetések helyreállítása miként történik majd.

Ez az eset rávilágít arra, hogy a beruházási projektek során mennyire fontos az átláthatóság, a megfelelő kommunikáció, és hogy a jogszabályokat maradéktalanul be kell tartani annak érdekében, hogy megóvjuk a környezetet és a gazdálkodók megélhetését. Az eset kivizsgálása és a felelősök megtalálása kulcsfontosságú lépés lenne a hasonló jövőbeli problémák megelőzésében.