Döbbenet: Kiderült ki mondta 2002-ben Orbánról: „Ha ez az ember még egyszer hatalomhoz jut, Isten óvja Magyarországot, de Európát is!”"

Václav Havel cseh író, politikus, előbb csehszlovák, majd cseh köztársasági elnök, a “Visegrádi Négyek” egyik alapítója és a világpolitikát is befolyásoló európai gondolkodó volt. 2002-ben, immáron 14 éve valami olyasmit látott meg, amit a magyar nép azelőtt nem. Orbán Viktorról az alábbiakat mondta:


“Ha ez az ember még egyszer hatalomhoz jut, Isten óvja Magyarországot, de még Európát is.” (Ezt Hofi Magyarországon úgy fogalmazta meg: “Az a különbség Isten és Orbán Viktor között, hogy Isten nem akar Orbán Viktor lenni”)

Havel mondása kapcsán egy különös jelenségre szeretném felhívni a figyelmet, amely nemrégiben ütötte fel a fejét. Hosszas böngészés után sem találtam meg a megfelelő kifejezést rá, mivel nehezen körülírható tapasztalatok összességéről van szó, de szinte biztos vagyok benne, hogy a pszichológia foglalkozik ezzel a problémakörrel. Nevezzük most a hamis törvény hatalmának, és a stílus kedvéért rövidítsük le “HTH”-ra.

Mi is az a HTH?

A jelenségünk akkor üti fel a fejét, amikor az Orbán-kormány egy pártérdekből fakadó intézkedést hoz, amit törvény által hitelesít, legitimizál, és mindezt általános érvényűvé teszi. A HTH abban a pillanatban lép érvénybe, amikor elkezdjük ezt firtatni.

Nézzünk egy példát:

Orbán Viktor és kormánya államosítja az iskolákat, létrehozza a Klik-et, amelyen keresztül pártérdekeket, Fidesz-ideológiát közvetít. Egy pedagógus tiltakozik, amiért nem gyakorolhat megfelelő mértékű autonómiát a szakmájában, és amiért az állam nem teljesíti az alapvető feltételeket sem a tanításhoz. Ekkor azt mondják neki: ne politizálj!

A hamis törvény hatalma tehát az a jelenség, amikor valami pártpolitika is meg nem is. Ilyen volt többek között a plakátkampány, hiszen adófizetők pénzéből valósult meg, tehát nem pártpolitika. Ha azonban azt mondjuk, hogy a kék plakátok gyűlöletpropagandát hirdetnek, akkor mi pártpolitizálunk.

Joseph Goebbels is megirigyelhetné, azt, aki a HTH-t kitalálta…