Schadl György: Ne bas*sza már meg a jó ég, hogy egy Telex-cikkre reagáljon a Kúria elnöke!

2021-es idézet következik. Beszélők: Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke és Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke.

„Senyei: Most egy Telex-cikknek miért kell a Kúria elnökének odabaszni?

Schadl: Egyébként már eleve. Fölemeled a magad szintjére ezeket a dolgokat!

Senyei: Erről van szó. Két-három levelet kell írni, mert valamikor kell írni, de ez nem volt szerencsés. És mi a faszom az, hogy követelem? Az újságtól követelem, hogy ne írjon híreket?

[…]

Schadl: Szaros Telex-cikkre ne bassza már meg – már bocsánat – a jó ég, hogy a Kúria elnöke reagáljon!”

– hangzik el azon a 2021. június 2-i hangfelvételen, amely most a Telex birtokába jutott. A téma a Kúria elnökének közleménye, amelyben a Telexet a bírói függetlenség elleni támadással vádolja. De nézzük az eseményeket sorrendben!

Megírtuk azt, ami megtörtént

2021. június 1-jén, az előző esti Magyar Közlönyre hivatkozva írtuk meg, hogy bírává nevezte ki Áder János köztársasági elnök Hajas Barnabás jogászt. Ő pedig nem is akárhol kezdhette meg a pályafutását, hanem egyenesen a csúcson, a Kúrián, ahol Varga Zs. András kúriai elnöktől kapott fontos pozíciót.

Felháborodtak a jogászok
A kinevezés természetesen azonnal nagy felháborodást váltott ki a jogászvilágban, a hosszú évek és évtizedek óta a bírói ranglétrán előrejutni igyekvő bírák nem nézték jó szemmel, hogy valaki gyakorlat nélkül azonnal a Kúrián köt ki. Akkor erről a Diétás Magyar Múzsa is posztolt:




A Kúria elnöke szerint ez a bírák elleni újabb támadás

A történtekre, és elsősorban a Telex cikkére reagálva közleményt adott ki Varga Zs. András, a Kúria elnöke, amelyben azt írta:

A Kúria minden bírája az Alaptörvénynek és a törvényeknek megfelelően nyerte el kinevezését és beosztását. Mindnyájan Magyarország törvényes bírái. A bírói tekintély tiszteletben tartása az alkotmányos működés, a jogállam csorbítást nem tűrő alapértéke. A bírák és bíróságok megsértése a bírói függetlenség elleni támadás, ezért nem tartozik a véleménynyilvánítás szabadságának alkotmányosan védett körébe. Akkor sem, ha tendenciózusan összegyűjtött és csoportosított, valótlanságokkal kevert részigazságok próbálják a hitelesség látszatát kelteni.

Törvényesen kinevezett bírótársaim személyét és ezáltal a Kúria megsértését visszautasítom, és ugyanezt elvárom a bírói függetlenség és az alkotmányos rend védelme iránt elkötelezett minden intézménytől és szervezettől.