Ausztriai sajtó: Orbán Viktor az egyik rokonának kért részesedést a SPAR magyarországi leányvállalatában

# Orbán egy rokonának akarhatott részesedést a SPAR-ban, feljelentést tett a Jobbik alelnöke

Újabb botrány rázta meg a magyar közéletet, miután kiderült, hogy Orbán Viktor egyik rokona részesedést kért a SPAR magyarországi leányvállalatában. Az ügyet a Jobbik alelnöke, Lukács László hozta nyilvánosságra, aki az ügyben feljelentést is tett.

Az osztrák sajtóban megjelent információk szerint Hans Reisch, az osztrák SPAR vezérigazgatója említette Orbán nyomulását, és arra hivatkozva, hogy a magyar kormány "zaklatásainak" kívántak ellene védekezni, amikor a cég egy részét Svájcba helyezték át.

Lukács László Facebook-bejegyzésében azt hangsúlyozta, hogy az állami forrásokat nem szabad arra használni, hogy a "sógoroktól" az "ügyeskedőknek" adjon az állam céget. A politikus kiemelte, hogy a kormánynak inkább a legkisebb vállalkozásoknak kellene támogatást nyújtania annak érdekében, hogy azok hatékonyan működhessenek a kiskereskedelmi szektorban.

A cég egyébként a magyarországi extraprofitadók miatt az Európai Bizottsághoz fordult , mivel szerintük ezek az adók diszkriminatívak és sértik az uniós jogszabályokat. A különadókat a kormány 2022-ben vetette ki több szektorra, köztük a kiskereskedelmi szektorra is. A SPAR panasza szerint az adók jelentős többletköltségeket jelentettek számukra.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ és a Nemzetgazdasági Minisztérium mindkét szervezet visszautasította az állításokat. A Kormányzati Tájékoztatási Központ hangsúlyozta, hogy az Európai Unió Bírósága jogszerűnek találta a kiskereskedelmi különadót, míg a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a SPAR veszteségéért nem az adót, hanem a cég rossz gazdálkodását kell hibáztatni.

Az eset további feszültséget generál a magyar politikai és üzleti szférában, és rávilágít az országban jelenleg uralkodó feszült viszonyokra az üzleti és politikai elit között.