Kúltursokk: állítólag fekáliával kenték össze a mosdót a vendégmunkások az iváncsai akkumulátorgyárban

Bűzös emberi széklet több árnyalatát is felfestették a falra az iváncsai akkumulátorgyár kirúgott dolgozói

Állítólag fekáliával kenték össze az összes mosdót azok a vendégmunkások, akiket a múlt héten rúgtak ki az iváncsai akkugyárból.

Bűzös emberi széklet falra festésével köszönték meg az iváncsai akkumulátorgyár dolgozó, hogy kirúgták őket – írja az ATV. Ahogy arról beszámoltunk, több száz dolgozót küldtek el pénteken az iváncsai akkumulátorgyárból Egy érintett az RTL Híradónak azt írta, hogy a műszak közepén szóltak nekik, hogy pakolják össze a cuccaikat, mert ki vannak rúgva.


Az értesülések szerint ebben a körben a kirgiz vendégmunkásokat rúgták ki. „A vendégmunkások, megköszönve a bejelentést, fekáliával kenték össze az összes mosdót” – mondta a Magyar Hangnak Székely Tamás, a Magyar Vegyipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke.

Ezért küldött el 609 dolgozót az iváncsai akkumulátorgyár
Megindokolta a koreai cég, miért bocsátottak el több száz embert az iváncsai akkugyárból. Összesen hatszázkilenc kölcsönzött munkaerő szerződését szüntették meg, mert „az elektromos járművek iránti globális kereslet lassul, ami akkumulátorgyártás csökkenéséhez vezethet”– így reagált a koreai cég az RTL Híradónak arra, hogy miért rúgták ki az embereket.

A gyárban történtekről hétfőn az Országgyűlésben is szó esett, LMP szerint a gyárnak vissza kellene fizetnie a több milliárd forintnyi állami támogatást, amit munkahelyteremtésre kaptak. Fónagy János Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára válaszában megerősítette, valóban kölcsönzött munkaerőket bocsátottak el, és hozzátette, ami Iváncsán történt, az a kapitalizmus velejárója – írja a Hvg.

Az egyik legnagyobb munkaerőkölcsönző cég szerint bármennyire is úgy tűnik, hogy a sok új beruházás sok új munkahelyet teremt, manapság nehéz elhelyezkedni betanított munkásként a magyar munkaerőpiacon, a beruházások ugyanis elhúzódnak, inkább 2025-ben, 2026-ban lehet majd felfutásra számítani.

Külföldi munkásoknak mondtak fel az iváncsai akkumulátorgyárban
Egyetlen magyar munkavállalót sem érintenek az SK Innovation elbocsátásai – közölte közölte a Paczolay Máté külügyi szóvivő. Paczolay Máté arra reagált, hogy Komjáthi Imre országgyűlési képviselő, az MSZP társelnöke az MTI-hez eljuttatott hétfői közleményében azt írta: a kormány kiszolgáltatja a munkaerő-kölcsönzésben érdekelt üzleti köröknek a magyar munkavállalókat.

A külügyi szóvivő elmondta: az SK Innovation gyárában egyelőre próbaüzem zajlik, amely időszak alatt átmeneti keresletcsökkenés volt tapasztalható a világpiacon. Az SK Innovation ezért a munkaerőkölcsönzésen keresztül foglalkoztatott külföldi munkások elbocsátása mellett döntött. A döntés a vállalat saját alkalmazásában álló munkavállalókat nem érintette, az elbocsátottak kizárólag harmadik országbeli dolgozók voltak – közölte.

Paczolay Máté kiemelte: a jövő az elektromos autózásé. Azon országok gazdaságai lesznek a legerősebbek, ahol a jövő iparágának legnagyobb gyárai épülnek, pont olyanok mint az SK Innovation iváncsai üzeme – tette hozzá. A külügyi szóvivő azt mondta, a zöldenergia a gazdaság, a magyar gazdaság jövője is.