Áder János kapta az egyik legrangosabb magyar díjat:

### Áder János Petőfi-díjat kapott: Schmidt Mária szerint "magyar szíve van"

Áder János, Magyarország volt köztársasági elnöke idén átvehette az első Orbán-kormány által létrehozott Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány, valamint a Mol-csoport által adományozott Petőfi-díjat. A díjat korábban olyan neves személyiségek kapták meg, mint Tőkés László, Václav Klaus volt cseh államfő és Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter méltatásában kiemelte Áder János szerepét a rendszerváltozás utáni politikai változásokban, amelyek során a Fidesz antikommunista, liberális mozgalomból egy polgári, kereszténydemokrata, konzervatív párttá vált. Áder tevékenységének köszönhetően a jobboldal megerősödött, és az ellenzék egyben maradt a 2002-es választásokat követően.

Schmidt Mária történész, a XXI. Század Intézet főigazgatója méltató szavai szerint Áder János "olyan ember, akinek magyar szíve van", és "szilárd értékrendjében a magyar nemzeti érdekek az elsők". Kiemelte továbbá, hogy a díjátadó szervezet jövőre tervezi a díjazottak körének bővítését, hogy a rendszerváltozás óta kiemelkedő teljesítményt nyújtó politikusokat és közéleti személyiségeket is elismerésben részesítsék.

Áder János köszönetét fejezte ki az elismerésért, és elmondta, hogy az elmúlt 35 évben mindig igyekezett hasznára válni Magyarországnak és a magyar nemzetnek. Úgy fogalmazott, hogy ha Isten megsegíti, ezt a küldetést továbbra is szívvel-lélekkel teszi majd.

Az 1999-ben alapított Petőfi-díjat olyan személyeknek ítélik oda, akik kiemelkedő szerepet játszottak a közép-európai népek szabadságáért és fejlődéséért. Az elismerés fontos pillére a közép-európai régióban zajló történelmi és társadalmi kutatásoknak, valamint az európai integráció előmozdításának. Áder János gratulációját kifejezte a Facebookon Novák Katalin is.