Egy nappal a pályázat kezdete előtt alapította cégét egy volt focista, nyert is rögvest 8 milliárdot

Egy nappal a pályázat kezdete előtt alapította cégét egy volt focista, nyert is rögvest 8 milliárdot a keszthelyi „topszálló” építésére

A kormánypárti médiumokban ingyenreklámot is kap az eredetileg ötcsillagosnak készülő, de végül csak négy csillagot kapott hotel. A turisztikába berobbant Sáfrány Tamás egykori sportolót nem más karolta fel, mint a NER-vállalkozó Szíjj László



Az állami Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) egyik 2020-as pályázatán nyolcmilliárd forintot nyert az idén májusban átadott Sirius Hotelt is üzemeltető Adventor Hotel Kft., amelyet a pályázat megnyitása előtt egy nappal alapított meg az akkor 31 éves Sáfrány Tamás, volt tiszakécskei amatőr labdarúgó – írja a G7. A gazdasági portál megjegyezte, hogy az egykori sportoló élete első cégével úgy pályázott sikeresen 8 milliárd forintos állami támogatásra, hogy azt is igazolni tudta, hogy rendelkezésére áll a mintegy 3 milliárd forintos önerő.

A cikk szerint a pályázat lezárása után hónapokkal és az eredmény kihirdetése előtt néhány nappal az Adventorban 50 százalékos tulajdonrészt szerzett a Themis Magántőkealap, amely a leginkább Szijjártó Péter jachtoztatásáról ismertté vált Szíjj László érdekeltsége. Minderről Sáfrány később azt nyilatkozta, hogy „ott kezdődött a turisztikai karrierje, amikor munkája révén folyamatosan kapcsolatban volt Szíjj Lászlóval”. A volt focista az egyetem elvégzése után a Duna Aszfaltnál dolgozott számviteli ügyintézőként, és mint kiderült, Szíjj ennek a kapcsolatnak köszönhetően kérte fel Sáfrányt a „cégcsoportja induló szállodaüzletága élére”.

A G7 arról is beszámolt, hogy az elmúlt hetekben több kormányközeli újságban jelent meg beszámoló a Balaton “legújabb topszállodája”, a keszthelyi Sirius Hotel megnyitásáról. A szállodát májusban adták át, és azóta is több alkalommal jelentek meg róla látszólag fizetetlen promótálások online újságokban is. A megismert adatokból az is kitűnt, hogy az Adventor az elmúlt évek egyik kirívóan visszás állami támogatási programjának egyik legnagyobb nyertese. – Az MTÜ három évvel ezelőtt 83 milliárd forintot osztott szét, amelynek újszerűségét az adta, hogy áttetszően, a látszatra sem ügyelve transzformálódtak közpénz-tízmilliárdok a politikával szoros kapcsolatot ápoló gazdasági elit magántermészetű gazdagodására – írja a lap.

A cikk megemlíti azt is, hogy az MTÜ egyébként idő előtt lezárta a pályázatot, a keretösszeget ezután négyszeresére emelte, a döntést egyáltalán nem kommunikálta és semmit nem árult el a döntési mechanizmusáról. Később a 24.hu derítette ki bírósági úton, hogy Guller Zoltán MTÜ-vezető egy személyben dönt a turisztikai támogatásokról. Így kaphatott például Csányi Sándor, Garancsi István és Hernádi Zsolt közös cége két körben 11,5 milliárd forintot, szobánként 77 milliót kapott egy tihanyi kastélyszállóra.