Európa csak néz: 200 milliárdot ajánlott a legnagyobb horvát cégért Mészáros Lőrinc

Állítólag a magyar üzletemberek közül már csak Mészáros Lőrinc van versenyben a horvát gigacégért


A magyar érdeklődők közül már csak Mészáros Lőrinc maradt versenyben a horvát Fortenova-csoport, a nyugat-balkáni régió legnagyobb élelmiszer-termelő és kiskereskedelmi vállalatának felvásárlásáért - számolt be a 444.


Újabb fordulatot vett a horvát Fortenova-csoport felvásárlásáért folyó verseny, hiszen horvát lapértesülések szerint már csak egy magyar szereplő, Mészáros Lőrinc és csoportja maradt versenyben a jelentős élelmiszer-termelő és kiskereskedelmi vállalatcsoportért. Korábban állítólag három magyar üzletember - Csányi Sándor, Jellinek Dániel és Mészáros Lőrinc - is érdeklődést mutatott a cég iránt.

Horvát sajtóforrások alapján a Fortenova-csoport szűkítette az ajánlattevők körét, és jelenleg csak néhány befektetővel folytat mélyrehatóbb tárgyalásokat. A kiválasztottak között található két horvát vállalat – a Podravka; és a Zita valamint az Osatina-csoport konzorciuma – mellett Mészáros Lőrinc Mészáros Csoportja is versenyben van.

A Fortenova agrárüzletágának felvásárlása kiemelt fontosságú, hiszen stratégiai érdekeket szolgáló élelmiszeripari vállalatokról van szó. Ezek a cégek – mint például a Belje, a Vupik és a PIK Vrbovec – több mint 3500 munkavállalót foglalkoztatnak Horvátországban, továbbá közel ezer alvállalkozóval állnak kapcsolatban.