Az Orbán kormány meglépte: nem akármilyen szolgálatért járhat pluszpont a felvételin

Az új pontszámítási rendszer forradalmasítja a 2024-es egyetemi felvételi folyamatát, ahogyan az eddig megszokottakhoz képest már nem csupán az egységes teljesítmények és tanulmányi eredmények számítanak. Az RTL összefoglalta, hogy az idei évben a felvételin jelentős mennyiségű plusz pontot lehet szerezni például azáltal, ha valaki – pénzért – elvégez az adott egyetem saját felvételi előkészítőjét, vagy ha a szülei, nagyszülei szintén az adott intézményben tanultak.

Az új rendszer már nem csak az egységes teljesítményekre, hanem más tényezőkre is odafigyel, amelyek pluszpontokat jelenthetnek a jelentkezőknek. Például a Dunaújvárosi Egyetemen 15 pontot kaphat valaki, ha családtagja az adott intézményben végzett, és ehhez csupán egy jogviszonyigazolás szükséges. Emellett az intézmény 100 pontot ad azoknak, akik olyan középiskolában végeztek, amelynek stratégiai együttműködési megállapodása van az egyetemmel.

Az újítások között szerepel továbbá az alapfokú nyelvvizsga és a résznyelvvizsga is, amelyekért korábban nem jártak pluszpontok. A diákönkormányzatban betöltött tisztség, a templomi szolgálat vagy egyházi iskolában szerzett érettségi, valamint a munkatapasztalat is új tényezők, amelyek pluszpontokat hozhatnak a jelentkezőknek.

Ezek az újítások jelentősen befolyásolhatják a felvételizők esélyeit és a felvételi folyamat eredményességét, és további változásokat hozhatnak a jövőben a magyar felsőoktatási rendszerben. Az új pontszámítási rendszerrel a cél az, hogy a felvételi folyamat igazságosabbá és átláthatóbbá váljon, és hogy az intézmények saját szükségleteikhez igazíthassák a felvételi követelményeket.