Hivatalos bejelentés: jelentősen emelkedik a magyar katonák bére

Január 1-jétől ismét emelkedik a magyar katonák jövedelme - jelentette be a honvédelmi miniszter csütörtökön az MTI-nek.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf közölte, hogy az illetményemelés ezúttal átlagosan 11 százalék lesz a Magyar Honvédségben, azonban az egyes állománykategóriákban eltérő mértékű emelkedés várható - derül ki a minisztérium közleményéből.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a kormány 2022-ben kiemelt jelentőségű béremelést hagyott jóvá a katonáknak, amely két lépésben valósul meg: először 2022 szeptemberétől, majd 2024 januárjától.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy az aktuális emeléssel átlagosan 11 százalékkal nő a katonák jövedelme.


Szalay-Bobrovniczky Kristóf rámutatott arra, hogy a Magyar Honvédség feladatai az elmúlt évben tovább nőttek: az orosz-ukrán konfliktus, az izraeli-palesztin helyzet és az Európát érintő migrációs hullám mind indokolttá tette a magyar katonák készenléti állapotának fenntartását.

"Az említett tényezők és a Magyar Honvédség nemzetközi szerepvállalása is alátámasztja, hogy folyamatosan növeljük a katonák megbecsültségét" - tette hozzá a miniszter.


Az emelés első része már valóság lett 2022 szeptemberében, amely átlagosan 26,4 százalékos volt. 2024. január 1-jétől újabb lépés következik, amikor átlagosan 11 százalékkal emelkedik a katonák jövedelme: a legénység esetében átlagosan 12 százalékos, az altiszti állomány esetében átlagosan 11 százalékos, míg a tiszti állomány esetében átlagosan 10 százalékos béremelés valósul meg.

Az illetményemelés a önkéntes tartalékos katonákra és a tisztjelöltekre is vonatkozik - áll a közleményben. - közölte a tenyek.hu